hai

Raja & Permaisuri

TAMALE - GHANA, AFRIKA BARAT

Pembuatan Shea Butter adalah tradisi yang diturunkan melalui keluarga kami dari generasi ke generasi. Kami mempelajari rahsia keluarga kami tentang cara membuat #sheabutter sebagai seorang anak daripada ibu dan nenek kami dan kami membawa rahsia ini sepanjang hidup kami..

Sesetengah daripada kami menyukai keluarga saya, menanam dan menuai pokok kacang shea juga. Jadi Premium RAW SHEA BUTTER adalah buatan tangan setiap hari di kampung kami yang terletak di Ghana – Afrika Barat.

Kaya dengan Vitamin

Mentega Shea ialah makanan untuk kulit yang mengandungi Vitamin A, E dan F. Vitamin A dan E membantu kulit mengekalkan kesihatannya. Vitamin ini amat penting apabila ia datang untuk membantu kulit sembuh. Vitamin A, E dan F membantu dalam mengelakkan kedutan pramatang dan garis muka. Vitamin F berfungsi untuk melindungi kulit serta membantu memulihkannya. Ia melegakan kulit yang kasar, kering atau pecah-pecah dan membantu melembutkan rambut yang kering atau rosak.

Kacang Shea

Walaupun sheabutter bukan ubat, ia menyembuhkan, melindungi & menyihatkan kulit dan badan. Dari sinilah kacang shea kami berasal. Setelah kacang shea SEGAR dikumpul, proses bermula. Jika anda berada di rumah keluarga kami sekarang dan mendengar dengan teliti proses itu, anda akan mengetahui bahawa #Sheabutter mempunyai bunyi.

Pembuatan Shea Butter

Keputusan

Proses

Proses pertama dalam membuat #SheaButter TULEN, MENTAH ialah mencuci kacang. Ia dibasuh dan kemudian dikeringkan. Setelah kering, barulah ditumbuk. Kacang yang dihancurkan kemudian dibakar dan selepas itu, ia disejukkan, dan kemudian dikisar semula. Kemudian ia dijadikan pes halus dan diuli. Selepas lemak terkumpul, ia dibawa ke kompaun untuk direbus dan minyak keluar.

Selepas beberapa jam disejukkan, ia bertukar menjadi Shea Butter. Ini adalah produk akhir yang dimasukkan ke dalam balang dengan penuh kasih sayang dan baru dihantar kepada anda #KingsandQueens!

Ini adalah cara tulen kami mencipta Mentega Shea Emas kami untuk kulit anda.

Kerap Ditanya
Soalan:

Apa Itu Shea Butter?

Shea Butter diekstrak daripada kacang pokok yang hanya terdapat di benua Afrika. Mentega Shea diekstrak daripada kacang pokok Shea-Karite. Pokok ini hanya mula mengeluarkan kacang selepas kira-kira lima belas tahun dan ia boleh mengambil masa sehingga 30 tahun untuk mendapatkan tanaman berkualiti pertama daripada pokok tertentu. Pengeluar sedang menunggu kacang mengandungi kepekatan tinggi asid lemak tak boleh alih. Asid lemak unik inilah yang memberikan Shea Butter sifat penyembuhannya yang tiada tandingannya dan menjadikannya lebih dicari berbanding mentega lain seperti mentega koko.

Selama berabad-abad, Mentega Shea dihasilkan oleh orang yang menuai kacang, mengupasnya, membakarnya dan kemudian menumbuknya.

Kacang karite direbus dalam tong berisi air selama berjam-jam sehingga Shea Butter. Mentega kemudiannya akan dicedok dalam labu dan dibiarkan kembali ke keadaan pepejal lembut. Mentega Shea adalah pepejal pada suhu bilik. Tetapi salah satu perkara yang menjadikannya begitu hebat ialah ia mencair tepat di sekitar suhu badan. Gosok cepat di tapak tangan anda dan ia adalah cecair. Shea Butter yang diekstrak dengan cara ini dipanggil Shea Butter tidak ditapis atau Shea Butter mentah.

Memandangkan Shea Butter adalah produk semulajadi setiap kumpulan akan berbeza sedikit. Mentega Shea akan berbeza sedikit dalam rupa dan bau. Adalah penting untuk mengetahui apa yang baik Shea Butter dan apa yang tidak, walaupun terdapat variasi semula jadi ini.

BAGAIMANA SHEA BUTTER PERLU BERBAU?

Sheabutter Raw Premium mempunyai aroma kacang yang tersendiri tetapi ia tidak berbau. Sheabutter berbau adalah sheabutter buruk.

Soalan Lazim:

Sign Up to join our Village

Shop and preserve Africa’s Shea resource.