Përshëndetje #KingsandQueens:

Mirë se vini në Bolgatanga ku kam lindur dhe në shtëpinë e Shportave të bukura të barit të elefantit natyror.

Megjithëse shportat janë thurur në shumicën e kulturave afrikane, cilësia dhe mjeshtëria e atyre të bëra në Gana respektohen mirë. Prandaj, shportat e Bolga janë gjithashtu të kërkuara dhe tregtohen në vende të tjera afrikane.

Gërshetimi i shportave është një aftësi që është transmetuar ndër breza gjatë shekujve në kulturat e fshatit. Tradicionalisht, shportat përdoreshin për të situr lëvozhgat nga misri/meli i grirë ginie dhe fibrat e pijeve alkoolike lokale, Pito. Ato u përdorën gjithashtu në ceremonitë tradicionale, të tilla si dasma dhe funerale për të mbajtur dhurata.

Shportat janë bërë nga bari i elefantit i tharë i cili rritet në kullotat tropikale të Afrikës. Pasi të jetë korrur, tharë dhe prerë në gjatësi uniforme, pjesa më e madhe e barit lyhet me dorë duke përdorur ngjyra tradicionale natyrore të bëra nga bimët dhe mineralet, për të arritur ngjyrat bashkëkohore. Ngjyrosja bëhet në enë prej gize ose alumini të ziera në zjarr dhe pasi të merret nuanca e dëshiruar, bari thahet përsëri para se të ndahet përgjysmë, për së gjati dhe përdredhet për të dhënë forcë.

Gërshetimi fillon në bazën e koshit dhe kërkon aftësi fizike dhe matematikore për të krijuar një formë simetrike me modele të ndërlikuara të endura që përputhen rreth perimetrit. Gjatë këtij procesi, koshi duket si një echidna, me gjemba bari që dalin jashtë. Pasi të përfundojë, ky bar i tepërt pritet me një teh për të zbuluar modelet e bukura të endura poshtë. Duhen rreth tre ditë për të krijuar një shportë të madhe të rrumbullakët të tregut.

Artizanët me të cilët punojmë drejtojnë ndërmarrjet e tyre. Disa janë fermerë dhe plotësojnë të ardhurat e tyre përmes prodhimit të shportës, ndërsa të tjerët varen tërësisht nga endja. Blerja e koshave nga artizanët është një proces i vazhdueshëm që ndodh në ditët e tregut në fshatra të largëta si i imi.
Ne mbështesim artizanët duke blerë produktet e tyre nga blerjet që bëni. Kjo do të thotë të mbështesësh fshatin, të mbështesësh teknikat tradicionale afrikane.

DASHURI,
HAMAMAT

Sign Up to join our Village

Shop and preserve Africa’s Shea resource.

Leave a Reply

error: Content is protected!