Pozdrav #KingsandQueens:

Dobrodošli u Bolgatangu gdje sam rođen i dom prekrasnih košara za slonovsku travu.

Iako su košare pletene u većini afričkih kultura, kvaliteta i majstorstvo onih napravljenih u Gani se dobro poštuju. Stoga se košare Bolga također traže i razmjenjuju u druge afričke zemlje.

Pletenje košara je vještina koja se u seoskim kulturama stoljećima prenosila kroz generacije. Tradicionalno, košare su se koristile za prosijavanje ljuski od tucanog gvinejskog kukuruza/prosa i vlakana iz lokalnog alkoholnog piva Pito. Također su se koristile u tradicionalnim ceremonijama, poput vjenčanja i pogreba za nošenje darova.

Košare su napravljene od sušene slonove trave koja raste na tropskim travnjacima Afrike. Nakon što je ubrana, osušena i izrezana na ujednačene duljine, većina trave ručno se boji tradicionalnim prirodnim bojama napravljenim od biljaka i minerala, kako bi se postigle suvremene boje. Bojenje se vrši u posudama od lijevanog željeza ili aluminija prokuhanim na vatri, a nakon što se dobije željena nijansa, trava se ponovno osuši prije nego što se prepolovi, po dužini, i uvije kako bi dala snagu.

Tkanje počinje na dnu košare i zahtijeva fizičku i matematičku vještinu za stvaranje simetričnog oblika sa zamršenim tkanim uzorcima koji se podudaraju po obodu. Tijekom ovog procesa, košara izgleda kao ehidna, s bodljama trave koje vire. Kada se završi, ovaj višak trave se podrezuje oštricom kako bi se otkrili prekrasni uzorci utkani ispod. Za stvaranje velike okrugle tržišne košarice potrebno je oko tri dana.

Zanatlije s kojima radimo vode vlastita poduzeća. Neki su poljoprivrednici i svoje prihode nadopunjuju pravljenjem košara, dok drugi u potpunosti ovise o tkanju. Kupnja košara od obrtnika je kontinuirani proces koji se događa na pazarne dane u udaljenim selima poput mog.
Podržavamo obrtnike kupujući njihove proizvode od vaših kupnji. To znači podržavati selo, podržavati tradicionalne afričke tehnike.

LJUBAV,
HAMAMAT

Sign Up to join our Village

Shop and preserve Africa’s Shea resource.

Leave a Reply

error: Content is protected!