Сезон на кошницата

Здравейте #KingsandQueens:

Добре дошли в Болгатанга, където съм роден и домът на красивите кошници със слонова трева.

Въпреки че кошниците се тъкат в повечето африкански култури, качеството и майсторството на тези, направени в Гана, се уважават. Следователно кошниците Болга също се търсят и търгуват с други африкански страни.

Плетенето на кошници е умение, предавано от поколения през вековете в селските култури. Традиционно кошниците се използват за пресяване на люспите от натрошена гвинейска царевица/просо и влакната от местната алкохолна напитка Пито. Те са били използвани и в традиционни церемонии, като сватби и погребения за носене на подаръци.

Кошниците са направени от изсушена слонска трева, която расте в тропическите пасища на Африка. Веднъж прибрана, изсушена и нарязана на еднакви дължини, по-голямата част от тревата се боядисва ръчно с помощта на традиционни естествени багрила, произведени от растения и минерали, за да се постигнат съвременни цветове. Боядисването се извършва в чугунени или алуминиеви вани, сварени на огън, и след като се получи желаният нюанс, тревата отново се изсушава, преди да бъде разделена наполовина, по дължина и усукана, за да придаде сила.

Тъкането започва в основата на кошницата и изисква физически и математически умения за създаване на симетрична форма със сложни тъкани шарки, които съвпадат по цялата обиколка. По време на този процес кошницата прилича на ехидна, с стърчащи шипове от трева. След като приключи, тази излишна трева се подрязва с острие, за да разкрие красивите шарки, изтъкани отдолу. Отнема около три дни, за да създадете голяма кръгла пазарна кошница.

Занаятчиите, с които работим, управляват собствени предприятия. Някои са фермери и допълват доходите си чрез правене на кошници, докато други зависят изцяло от тъкането. Закупуването на кошници от занаятчиите е непрекъснат процес, който се случва в пазарни дни в отдалечени села като моето.
Ние подкрепяме занаятчиите, като купуваме техните продукти от покупките, които правите. Това означава подкрепа на селото, подкрепа на традиционни африкански техники.

ЛЮБОВ,
ХАМАМАТ

Sign Up to join our Village

Shop and preserve Africa’s Shea resource.

Leave a Reply

error: Content is protected!